Smykker av alternative materialer

Smykkekunst

Vi mennesker har alltid hatt en forkjærlighet for å smykke oss med kroppskunst siden tidenes morgen, og smykkekunst har vært spesielt utbredt. Enten det var for å symbolisere hvem vi var, hvor vi hørte til eller under seremonier og begivenheter, fantes det et smykke som kunne sette prikken over i-en.

Fra tidlig bruk, lenge for import-eksport var et begrep og vi mennesker levde i stammetilværelser adskilt fra hverandre, ville hver stamme ta i bruk de materialene som var tilgjengelige. Vi brukte tre, leire, steiner, edelstener, blomster eller andre metaller, avhengig av hva som fantes rundt oss. Etterhvert som tidene gikk og vi oppdaget gull og sølv, har nok dette vært mest i fokus på smykkefronten. Med unntak – men klassiske smykker er ofte utvunnet av gull og sølv, eller andre metaller.

Heldigvis finnes det fortsatt spennende smykkekunstnere som skaper designsmykker med store statements, i alternative materialer som kan virke overraskende for mange. Her er noen av dem:

Elizabeth Romanin

Den norsk-australske designeren liker å bruke både gull og sølv, men har i tillegg skapt utsøkte øredobber ved hjelp av spiker som materiale. Spennende og lekkert – med en ‘heavy metal’ vri på!

Cinderella Garbage

Kanadiske Cinderella Garbage gjør søppel om til fantastiske og unike smykker. De tøffe anhengende i spesielle former lages ved hjelp av alle typer materialer; papp, metall, plastikk, tre, keramikk og andre organiske og uorganiske materialer. Alt fra gavepapir til sand blir smeltet sammen, og resultatet blir klumper av uorganisk materiale som ikke kunne brennes opp -Cinderella Garbage kaller dem de ‘svarte diamantene’, som de benytter til å lage spennende smykkekunst av.

Michael Olestad

Norske Michael Olestad som nylig stakk av med designprisen The Epson Award under FUSHION festivalen i Oslo. Han har utviklet et smykke i sølv hvor du legger til et element av papir: rettere sagt penger. Den smarte pengeklypen du bærer rundt halsen gir deg muligheten til å vise frem valuta fra siste utenlandsreise eller den største seddelen du har i lommeboka!

Smiling Rocks

Med alt miljøsvinnet som skjer ved å utvinne edle metaller og diamanter, finnes det heldigvis bærekraftige løsninger: indiske Smiling Rocks har startet å dyrke diamanter i laboratorium. På den måten presser de både prisene ned og beholder miljøet i fokus, mens du ser like flott ut!

Synne Skjulstad

Enda en nordmann på listen – men Synne Skjulstad er forsker. Derimot har hun også startet Seabling, et foretak som spesialiserer seg på å lage øreringer og smykker av havplast. Hun og mannen samler havplast rundt Oslofjorden og på hytta, og skaper flotte estetiske produkter av det.

I følge Fremtiden i våre hender er det lurt å velge et alternativ som ikke er nytt sølv eller gull – det mest miljøvennlige er ofte perler, plast eller glass. Hvilke materialer er din favoritt?