Fantasismykker

Smykkekunst

Gul, hvit, rosa og grå – alle fargene tilhører edelstener. Smykker, ringer og armbånd av sølv og gull blandet med edelstener er alltid vakre og fascinerende. De nevnte edelstenene er dyre og ikke tilgjengelig for alle så ofte som vi ønsker, og derfor er det mange som ser etter andre vakre stener med sterke farger som koster litt mindre.

Mange husker kanskje da fans av Ringenes Herre og andre fantasibøker kjøpte spesiallagde smykker som var en del av historien til filmene og bøkene. Dette ble kalt ifantasismykker/i nettopp fordi de var tatt ut fra litteraturen i fantasy-sjangeren. I dag er begrepet fantasismykker et bredere begrep, og kanskje ordet fantasi referer til at kjøperen finner smykker som passer til personlighet og ønske. Smykkedesignere tar nå en bredere tilnærming ettersom markedet blir stadig mer individuelt. Moderne forbrukere vil ha smykker, øredobber, ringer og armbånd som passer til klærne våre, veskene, deksel til vår iphone xs max og hårfargen. Det klassiske gullet og sølvet passer ikke alle stilene som finnes der ute.

Fra Mexico kommer den vakre edelstenen Lapiz Lasuli. Denne vakre stenen har en sterk blå farge og mye dybde. Den minner mye om ametyst når det kommet til gjennomsiktighet og skinn, men den dype blåfargen er unik. Stenen er enkel å behandle og er derfor lett å bruke til design av ringer og smykker. Den blå stenen finner man i smykker med tydelige kulturelle tegn fra det spennende landet Mexico, og utfordrer på flere måter de tradisjonelle og forsiktige tendensene i vestlig smykkedesign.

Smykkene med stener som Lapiz Lasuli og rimeligere edelstener blir som oftest støpt inn i design av ekte sølv. Noen ganger blir de også blandet med sink og kobber, men som oftest er ikke prosentene av disse metallene høyere enn 7 %. For de som reagerer på, eller har en bevist allergi mot noen typer metaller, bør forsikre seg om at smykkene, øredobbene, ringene eller armbåndene er lagd av sølv med merket 925 Sterling. Denne betegnelsen viser til renheten i sølvet, og vil ikke gi noen allergiske reaksjoner. Sølvfargen som er markert med i925 Sterling/i er veldig lys, nesten hvit, i fargen. Sølv med mørkere farge kan med rette kalles rent sølv, men vil ikke være rent nok for allergikere.

Smykker med stener som har farger som ikke er like vanlige i det man kan kalle tradisjonelle

edelstener og edelmetaller kan være minst like vakre som de tradisjonelle. Alt kommer an på stilen du ellers kler deg i, og hvilke farger som passer dine øyne, hud og hårfarge. Fantasismykker kan ikke lengre assosieres med filmer og bøker i fantasy-sjangeren, for nå er det en utvidet og innholdsrik trend innenfor den kreative kunsten i smykkedesign. Hvis man utvider horisonten utenfor gull, sølv og perler finner man mye spennende.