Meksikansk sølv

Smykkekunst

Mange kjenner til navnet Frida Kahlo, den meksikanske kunstneren med en eksentrisk klesstil. Billedkunstneren fra Mexico CIty kledde seg i tradisjonelle meksikanske klær, og hennes øredobber, smykker og armbånd var iøyenfallende og vakre. I Mexico er det mye sølv, og det er en viktig del av urbefolkningens dekorasjoner og festklær. Designere av klær og smykker verden over har fått øynene opp for denne spesielle stilen, og nå finner man flere sett av smykker og øredobber av sølv som er tydelig inspirert av dette mangfoldige landet.

Sterke farger

I Mexico er det vanlig at kvinner har store øredobber av sølv med tekstiler i sterke farger. Sølv er forholdsvis billig i Mexico siden landet har store forekomster av det, og slik har det blitt et folkekjært edelmetall. Smykkene er vanligvis mer beskjedne, og meksikanske kvinner tar all oppmerksomheten med de vakre øredobbene med farger som går hånd i hånd med de lange og detaljrike draktene. Hvis du er på utkikk etter en meningsfull gave og gi til kvinnen i ditt liv, din bestevenninne eller søster, kan man finne forbrukslån i små størrelser hos centum for å kunne gi en gave som betyr noe til de store anledningene.

Nytt design med historiske røtter

For tiden er det flere meksikanske smykkedesignere som har blitt kjente navn i industrien på verdensbasis. Det er spesielt én som stikker seg ut, og han heter Daniel Espinosa. Espinosa bruker sølv som grunnlaget for nesten alt han lager, men man finner og flere detaljer med gull og rent gullbaserte design. I hjemlandet er Espinosa en kjent mann, og han har fått sin berømmelse gjennom å bruke farger og symboler fra de eldgamle kulturene til mayafolket og aztekerriket. Smykkene har en særegen form, og eksempler på hans produksjoner er blant annet smykker av perler i sterke farger, brede gullarmbånd og ringer med geometriske former. Designeren vokste opp i området Taxco som er kjent for sine gruver og metallindustri. Formasjonen og kunstnerisk utdanning fikk han i Europa, før han vendte tilbake til Mexico for å blande nyskapende kreativitet med gammel folklore.

Enkelt design med ametyst

En annen spennende smykkedesigner fra det samme landet er Lola Bassó. Den kvinnelige designeren var lenge en hemmelighet for offentligheten, men etter vellykket selvpromotering på sosiale medier har Bassó blitt et kjent navn i inn- og utland. Hennes kreasjoner gir en følelse av at de er ment som personlige eiendeler som man vil ta med seg gjennom livet, som lykkeamuletter og gaver med stor affeksjonsverdi. Bassós ringer, øredobber og smykker er enkle i form, og metallene er sølv, gull og detaljer av blå ametyst og perler. Det er det enkle og delikate designet som skaper inntrykket av at smykkene skal bæres med en personlig mening, enten som klassisk tilbehør til formelle kjoler, eller som personlig eiendel på ringfingeren.

I tillegg til de to ovennevnte er det mange flere smykkedesignere fra Mexico som har vist sine kreasjoner i internasjonale moteblader som Vogue. Landet har egne forekomster av mange edelmetaller, og er rikt på kunsthistorie og kultur. Vi vil nok se mye mer meksikansk design i norske gullhandlere i årene som kommer.