Norsk design

Smykkekunst

Norsk design er i vinden som aldri før og det er viktig å skille seg ut og være seriøs. Gjennom ulike kulturer i Norge finner vi ulik design og merkevarer med særpreg. Det er også viktig å være bevisst på design for menn og kvinner. Menn har annen smak enn kvinner, og det å designe spesifisert for en kategori, er viktig. Du bør også være bevisst på tilbehør og skjønnhetspleie for å ta deg bedre ut. Menn trenger f.eks. hårgelé, hårvoks, bartevoks og relatert skjønnhetspleie. Kvinner trenger veske, sko etc.

Norske designmerker

Huldresølv kommer fra Telemark, nærmere bestemt Skien. Den unike kulturen i Telemark gir seg gjenspeil i Huldresølv. Den røde tråden til Huldresølv er å holde på de gamle håndverkstradisjonene samtidig som man fornyer seg og følger med i tiden. Merket fra Telemark har sin identitet fra kulturell folketro og mystikk sammen med naturens magi. Elementer i deres design er “tvunnede tråder”, en “taggete” kant og feminine graveringer inspirert av tradisjonell smykkekunst. Smykkene er kraftfulle og solide, samtidig som de er feminine og myke. De bruker også mye ertekjeder. Navnet Huldresølv er inspirert av “huldra” som er en skapning fra norske folkeeventyr, som var forførende og vakker med sin femininitet, men samtidig solid og sterk.

Jenny Skavlan er en kjent mediapersonlighet som driver med re-design bl.a., hun har også gitt ut egen smykkekolleksjon i samarbeid med David-Andersen som heter Jenny Skavlan by David-Andersen. Smykkene gjenspeiler hennes personlighet, de er nytenkende samtidig som de er tradisjonsrike og kvalitetsbevisste. Designet er gjerne en dråpe eller en halv-/ helsirkel med kombinasjoner. I en artikkel fra INmagasinet kan man lese om Jenny Skavlans smykkekolleksjon. David-Andersen valgte Jenny Skavlan som sitt ansikt utad for å representere en ny smykkekolleksjon.

Moo er et annet norsk designmerke som har fokus på det naturlige. De designer skinnvesker, skinnsekker, sko, belte og tilbehør. Gründeren heter Karianne Sæther og hun har studert design i utlandet. Skinnveskene er tøffe, solide og fine å se på. Skoene er stilige og har egenart. Beltene er tøffe og flotte å se på. Det er tydelig at designet er ment å være praktisk i sin funksjon, og veskene eller designet forøvrig har ikke noe gjenkjennbar egenart som man ser at tilhører Moo.

I en artikkel fra 2018, kan vi lese om norske Monica Bakka fra Linderud som gikk fra å være advokat til å bli smykkedesigner. Hun ble kåret til månedens designer av en anerkjent gullsmedforretning. Hun har lenge drømt om å designe smykker og leve av det og nå satser hun for fullt.

Også blogger og IT-jente Camilla Pihl har designet smykkekolleksjon for David-Andersen som heter Urban Blessings. Camilla Pihl sier det er en personlig kolleksjon som minner deg på å se det positive i hverdagen.