Det er lange tradisjoner for smykkekunst i Norden, med arkeologiske funn som strekker seg tusenvis av år bakover i tid. Fra vikingenes pyntegjenstander frem til moderne design i dag, har det alltid eksistert en fascinasjon for edle metaller, stener og forskjellige måter å utforme disse til ringer, kjeder, armbånd og lenker. På Lillehammer kunstmuseum kan du i disse dager oppleve en smykkeutstilling av designeren Liv Blåvarp. Kunstmuseet der har skapt en tradisjon som de trofast følger, med å presentere noen av de fremste industridesignerne vi har, inkludert innenfor gullsmedfaget. Det Snøhetta-designede museet er i seg selv et kunstverk som er med på å løfte verkene på innsiden, og mange nysgjerrige har latt seg imponere av blandingen av arkitektur, naturlig lys og utformingen av utstillingene. Livs smykker stilles ut i forbindelse med den tradisjonelle internasjonale smykkeuken. Museet i seg selv ble åpnet i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994, og har vært en stolt bidragsyter til Mjøsja-byens kulturliv siden da.
Respektert smykkekunstner med erfaring
Liv Blåvarp: Smykker – Strukturer i tre er navnet på utstillingen, og Liv er nettopp kjent for å bruke tre i sine design. Hun har en tradisjon for å lage store, voluminøse smykker i rike farger. De bevegelige halsklavene hun har tradisjon for å lage er legendariske innenfor kunstmiljøet, og de krever sin kvinne å bære. Minimalisme og nøkternhet er ikke ord som beskriver Livs smykker. Teknikken hun bruker er å binde sammen trestykkene med elastisk tråd, som gjør dem bevegelige på en særegen måte. Men tre er slett ikke det eneste hun benytter seg av. Hun ble kjent i kunstmiljøene gjennom den nytenkene kunstergruppen Trikk på åttitallet, som bragte ny og sårt tiltrengt energi og kreativitet inn i den norske kunstverden i perioden. I dag fortsetter hun å utfordre de konvensjonelle tankene. Hva er et smykke? De skulpturelle verkene til Blåvarp visker ut grensene for hva som er et anheng, og hva som nærmest krysser over til et antrekk, eller et stykke performance art. Og det er nettopp denne typen nytenking som gjør at hun både er respektert og vekker nysgjerrighet.
Håndverksfag er ikke glemt
I disse moderne tider hvor man 3D-printer modeller og kan bestille hva som helst av kunst og smykker fra hele verden på internett er det lett å anta at smykkedesign er en profesjon som er i ferd med å avta, men det er ikke tilfelle. Ikke bare består håndverket i høyeste grad, med flere moderne skoler, økt interesse fra museumsgjengere og kunder som ønsker smykker til eget bruk. Lovverket i Norge har gjort det langt enklere å drifte en egen forretning de siste årene, og også smykkedesigneren kan fakturere uten eget firma. Å starte en nettbutikk ved å bruke for eksempel WordPress med WooCommerce pluginen har gjort det enkelt for hvem som helst å starte en nettbutikk med bare noen timers arbeid, og plutselig ha hele verden som potensielle kunder. Om du har en kreatør i magen finnes det mange alternativer for å lære seg faget, og det er enklere enn noen gang å tjene penger på det. Lykke til!